Burmistrz Lewina Brzeskiego zaprasza do korzystania z bezpłatnego mobilnego systemu powiadamiania i ostrzegania SISMS. Zarejestruj się już dziś na stronie: https://www.sisms.pl/rejestracja/nadawca/00129225/Gmina-Lewin-Brzeski

×
Wyszukaj w serwisie
×

Doświadczenia chemiczne w Gimnazjum

5 grudnia 2011 roku w Gimnazjum im. Polskich Olimpijczyków w Lewinie Brzeskim gościła pani Aneta Wróbel, pracownik naukowy Uniwersytetu Opolskiego, która została zaproszona przez panią Grażynę Kasiubę w celu przeprowadzenia pokazu doświadczeń chemicznych w szkole.

Pokazy chemiczne   Pokazy chemiczne   Pokazy chemiczne

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, dlatego tematem doświadczeń przygotowanych przez panią Anetę Wróbel były ciekawostki świąteczne. Podczas spotkania mogliśmy zobaczyć wiele interesujących możliwości radzenia sobie z codziennymi „problemami” i nie tylko.

Do świąt przygotowujemy się między innymi poprzez sprzątanie mieszkania. Więc dowiedzieliśmy się, jak można wyczyścić w prosty sposób czajnik elektryczny, „wylewki” w łazience, krany, aby pięknie błyszczały. Oczywiście kwaskiem cytrynowym, octem 10% z dodatkiem sody oczyszczonej.

Choinka pięknie wygląda, kiedy znajdują się na niej bombki, jak wykonuje się takie „cacka”. Tego także mogliśmy się dowiedzieć.

Pokazy chemiczne   Pokazy chemiczne   Pokazy chemiczne

Pokazy chemiczne   Pokazy chemiczne   Pokazy chemiczne

Doświadczenia były bardzo ciekawe, wyjaśniały wiele problemów z życia codziennego, np. na czym polega „rośnięcie ciasta”, co powoduje jego wzrost. Oczywiście, wodorowęglan sodu – główny składnik proszku do pieczenia ciasta – pomaga ciastu wyrosnąć.

Co musimy zrobić, aby nasz barszczyk czerwony do uszek miał piękny kolor i smak. Oczywiście, dodajemy kwasek cytrynowy lub ocet, ponieważ barszcz ma wskaźnik chemiczny, który pod wpływem tych związków barwi się na kolor czerwony.

Enzymy to związki chemiczne, które pomagają trawić pokarm. Jak można w prosty sposób stwierdzić, czy dane warzywo ma enzymy? Na przykład ziemniak wysmarowany jodyną  - zabarwia się na kolor granatowy.

Jak pomóc ludziom cierpiącym na nadkwasotę żołądka i co ją powoduje? Przyczyną tej choroby jest nadmierna ilość kwasu solnego HCl wydzielanego przez żołądek. W związku z tym chory pije mleczko magnezowe lub sodę oczyszczoną, ale jest to związek, który przy dłuższym zażywaniu szkodzi, a nie leczy.

W pokazie doświadczeń chemicznych brali udział wszyscy uczniowie wraz z nauczycielami. Zajęcia te były bardzo interesujące, z dużym zaangażowaniem oglądane przez uczestników i odbyły się w ramach długotrwałej i owocnej współpracy Gimnazjum z Uniwersytetem Opolskim.
Dziękujemy.

Grażyna Kasiuba