×
Wyszukaj w serwisie
×

Perły 2018 rozdane w Poznaniu- jedna dla KGW z Chróściny

 

W niedzielę 30.09.2018 r. odbyła się XVIII edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" na najlepszy, regionalny produkt żywnościowy, a także na najlepszą potrawę tradycyjna i regionalną. Po odbiór prestiżowej nagrody Perła 2018 pojechały panie z naszego Koła Gospodyń Wiejskich z Chróściny, w tym autorki zwycięskiej potrawy Panie Joanna Rak i Anna Zazula. W dotarciu do producentów z obszarów wiejskich pomagają specjaliści z ośrodków doradztwa rolniczego a finansowo i logistycznie konkurs ten wspiera Urząd Marszałkowski.

Pomysł targów „Smaki Regionów‘’ Pelagra Food w Poznaniu narodził się w redakcji „Gospodyni”, a od 2003 r. połączony z wręczeniem Pereł oraz prezentacją produktów regionalnych, tradycyjnych, ale przede wszystkim ekologicznych. W ogromnym pawilonie zgromadzili się wystawcy ze wszystkich województw, aby zaprezentować swoje lokalne specjały. Nie brakło tradycyjnego pieczywa, miodów, powideł, soków, nalewek, a także serów, kiełbas, lodów i tradycyjnych przetworów. Z tej okazji organizatorzy przygotowali liczne atrakcje dla przybyłych gości, w tym warsztaty i pokazy kulinarne. W tym roku gościem specjalnym był Mateusz Gessler.
Konkurs aktywizuje lokalne społeczności i napędza je do działań na rzecz wytwarzania i promocji tradycyjnej, zdrowej żywności, jest również motorem rozwoju regionów. W ciągu kolejnych lat trwania konkursu stworzono ogromną partnerską, jedyną w Polsce dokumentację tradycji kulinarnych ze wszystkich stron regionów Polski, w tym mniejszości narodowych. To tylko dowód na to, jak bogata jest nasza historia kulinarna i jakim jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego.

Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym, wojewódzkim etapie wyłonieni zostają laureaci w kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów, produktów mieszanych oraz najlepszej potrawy regionalnej.
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród wszystkich prezentowanych potraw i produktów w pierwszym etapie, Kapituła nominuje do prestiżowej nagrody Perła.

A oto finaliści województwa opolskiego:

  1. W kategorii produkt - Perłę otrzymały:
    Kiełbasa w Krauzie –Gospodarstwo Rolne Anita i Jan Gorzelik
    Jeż – Józefa Horodecka KGW Kazimierz
    Naturalny olej głubczycki- NAPUS OIL s.c.
    Śmietankówka Oleska – OSM w Oleśnie

    2.W kategorii potrawa regionalna – Perłę otrzymały:

    Gołąbki ziemniaczane z sosem borowikowym dla KGW z Chróściny gm. Lewin Brzeski
    – To są kresowe gołąbki z tartych ziemniaków, które podajemy z sosem z naszych grzybów. Pomysł na takie ich przygotowanie mam od mojej teściowej, która pochodzi z kresów. Zakochałam się w tych gołąbkach. W trakcie każdej imprezy, która organizowana jest przez nasze koło gospodyń, goszczą one na naszych stołach. Nie spodziewałyśmy się, że wygramy konkurencję wśród restauracji i zawodowych kucharzy – mówi Anna Zazula.

    Tekst: Renata Zazula