Master Szef Kantar
Młodsze pokolenie mieszkańców Kantorowic to świetni kucharze!
W dniach 17 – 20 kwietnia br. w świetlicy wiejskiej w Kantorowicach, odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży, których zwieńczeniem był konkurs kulinarny pn. "Master Szef Kantar".
Organizatorem warsztatów było Stowarzyszenie Przyjaciół Kantorowic, a odbyły się w ramach projektu "Tu jest nasz dom – organizacja miejsca integracji mieszkańców sołectwa Kantorowice" [w ramach działania: 19 "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, poddziałanie 19.2: „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” - Realizacja Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność ( LSR) na lata 2016-2022 dla obszaru działania Stowarzyszenia "Brzesko- Oławska Wieś Historyczna"].
W warsztatach wzięły udział dzieci i młodzież, którzy poznawali techniki kulinarne w przygotowywaniu zdrowych i smacznych dań, sałatek i przekąsek. Uczestnicy doskonalili swoje umiejętności w trzech kategoriach dań: śniadania, pizza oraz sałatki owocowe.
W pierwszym dniu przygotowywano zdrowe kanapki z wykorzystaniem kolorowych warzyw, w drugim dniu wałkowano i wypiekano pizzę, a w ostatnim dniu w ruch poszły owoce, z których komponowane były sałatki owocowe.
W trakcie warsztatów uczestnicy mieli również okazję sprawdzić swoją dotychczasową wiedzę z prawidłowej segregacji śmieci i odpadów wytwarzanych w czasie prac kuchennych.
Podsumowaniem warsztatów był konkurs kulinarny "Master Szef Kantar", w którym wyłonieni zostali zwycięzcy w trzech kategoriach wiekowych.
Oceny przygotowanych dań konkursowych podjęła się komisja w składzie: Leszek Fornal – sołtys wsi, Dariusz Struski – zastępca burmistrza Lewina Brzeskiego, Lucyna Wac – członek stowarzyszenia.
Przy ocenie potraw Komisja Konkursowa kierowała się następującymi kryteriami:
- cechy potraw, takie jak: smak, zapach, konsystencja, wygląd,
- szczególne elementy dekoracyjne i estetyka potrawy,
- pomysłowość i oryginalność.
Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:
- grupa I: dzieci w wieku od 3 do 7 lat:
I miejsce – Wiktor Gawlik
II miejsce – Zuzia Gawlik
III miejsce – Przemuś Kurdziel
- grupa II: dzieci w wieku od 8 do 11 lat:
I miejsce – Zosia Fornal
II miejsce – Natalia Łabudzińska
III miejsce – Antoś Drozda
- grupa III: młodzież w wieku od 12 do 15 lat.
I miejsce – Madzia Wac
II miejsce – Weronika Fornal
III miejsce – Wiktor Łabudziński
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali specjalnie dedykowane fartuszki kuchenne oraz upominki rzeczowe, a zwycięzcy dodatkowo nagrody rzeczowe.
Gratulacje dla wszystkich zwycięzców konkursu oraz pozostałych uczestników, którzy z zapałem i dużą kreatywnością przygotowywali swoje dania.
Podziękowanie dla zaangażowanych członków stowarzyszenia oraz dla rodziców, za pomoc w zorganizowaniu warsztatów i konkursu.
"Master Szef Kantar" dla młodych kucharzy